DogađanjaNovosti

OBILJEŽENO PEDESET GODINA OD NASTANKA KULTNOG HRVATSKOG FILMA „BREZA“ GOŠĆA PROSLAVE BILA JE GLAVNA GLUMICA U FILMU MANCA KOŠIR

Postavljeno 31/10/2017 | od : | Kategorija : Događanja,Novosti | 0 komentara

Udruga “Zraka” iz Draganića organizirala obilježavanje pedeset godina od nastanka kultnog filma “Breza”, koji je sniman u draganićkom i krašićkom kraju. U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” održano je predavanje o filmu “Breza”, kojeg je režirao slavni hrvatski redatelj Ante Babaja. Domaćini na predavanju bili su Anđelko i Kristina Vrbanek iz Udruge “Zraka”, a gošća je bila glavna glumica u filmu Manca Košir. Glumica Manca Košir istaknula je da je uloga u ovom kultnom filmu bila izuzetno važna za njenu karijeru.
To je jedna prekrasna uloga i jako sam sretna da su baš mene izabrali za jedan od najvećih filmova, ne samo u Hrvatskoj, već i puno šire. Taj film je izvan vremena, to je bezvremenski film, koji nosi jaku i snažnu poruku, zato dirne svako srce. Neki su film gledali deset puta i uvijek su plakali i ja sam jako zahvalna, rekla je Manca Košir.
Manca Košir bila je vrlo uzbuđena zbog obilaska terena u Draganiću i Krašiću kod kapele Sv.Ivana gdje je snimljen film, jer su emocije vrlo jake i pedeset godina nakon nastanka filma.
Kad smo snimali film, kod crkve nije bilo drveća, a sada je tamo prava šuma. Prepoznala sam kod male crkve stari hrast i bila sam jako sretna što je još uvijek živ. Jako sam dirnuta svime što sam doživjela u Draganiću, Krašiću i Karlovcu u povodu pedesete obljetnice “Breza”, kazala je Manca Košir i izrekla poznati stih iz filma “jedna pura, dva pandura, svakom dođe smrtna ura”.
Na Odjelu audiovizualne građe Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” otvorena je izložba “50 godina filma Breza”, koja će ostati postavljena do 30. studenog. Građu je ustupio Filmski arhiv iz Zagreba. Kod razgledavanja izložbe Mancu Košir i sve posjetitelje oduševili su svojim nastupom članovi KUD-a “Dučec” iz Mraclina, a to društvo nastavlja tradiciju “Cicibana”, koji su svirali i pjevali u filmu.
U ime Turističke zajednice Općine Krašić zahvaljujemo se glavnoj glumici gospođi Manci Košir koja je pronašla vremena da dođe i obiđe kapelicu Sv. Ivana mjesto snimanja poznatog hrvatskog filma BREZA – gdje je snimljeno vjenčanje i pokop Janice.

Komentiraj članak