DogađanjaNovosti

51. IZLOŽBA VINA KONTINENTALNE HRVATSKE

Postavljeno 10/06/2019 | od : | Kategorija : Događanja,Novosti | 0 komentara

Izborna berba prosušenih bobica traminca, ubranih 2017., šampionsko je vino 51. izložbe vina kontinentalne Hrvatske, održane u Svetom Ivanu Zelini. Isto vino, odnjegovano u podrumu Josipa Rajakovića, u vinogorju Krašić, šampion je ocjenjivanja vina Zagrebačke županije.
Ocjenjivačka komisija kušala je ove godine 300 pristiglih vina, od čega su njih 177 proizveli vinari iz Zagrebačke županije.

Josip Rajaković, šampion izložbe i županijskoga ocjenjivanja, veliki je zaljubljenik u vino. Gospodarstvenik je, primarna mu je djelatnost proizvodnja stolarije i bravarije, no zadnjih godina, na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina, redovito osvaja zlatne priznanja. Zasluga je to, reći će, i njegova enologa Gorana Marmelića. Rajaković, uz vlastiti vinograd, surađuje s nekolicinom kooperanata, od kojih otkupljuje grožđe. I on se zadnjih godina okušao u proizvodnji pjenušavih vina, pa je njegov pjenušac „Grünwald“, berbe 2015., na ovogodišnjoj izložbi vina kontinentalne Hrvatske, ali i na ocjenjivanju vina Zagrebačke županije (ocjenjivanja su održana istovremeno), dobio nagradu za najbolje ocjenjeno pjenušavo vino.
Najbolje ocjenjeno bijelo mirno vino s ostatkom šećera Zagrebačke županije je traminac Josipa Rajakovića, berba 2017.god.
Činjenica je da niti jedan poljoprivredni proizvod koji nastaje s ljubavlju prema zemlji ne izaziva toliko emocija i osjećaja kao vino. Istovremeno, izaziva i toliko brige, empatije, nervoze, strepnje… To što vino daje, kako spaja ljude, kako ‘puni’ srce i dušu… ne može ni jedan drugi poljoprivredni proizvod – za svečanosti otvorenja izložbe rekla je Ivana Alpeza, potpredsjednica ocjenjivačke komisije.
Izložbu je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek, a uvodno se prisutnima obratio gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, još jednom podsjetivši na nedavno završeni, petnaestogodišnji projekt klonske selekcije kraljevine, kako je rekao godinama zanemarivana sorte koja se ponosno vraća na vinske karte renomiranih restorana i vinoteka.

 

Komentiraj članak