DogađanjaNovosti

SVEČANO PROSLAVLJENO STEPINČEVO U KRAŠIĆU POVODOM 60. GODIŠNJICE OD SVETE SMRTI BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA

Postavljeno 11/02/2020 | od : | Kategorija : Događanja,Novosti | 0 komentara

Svetom misom u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva, polaganjem vijenaca i paljenjem lampaša ispred spomenika blaženoga Alojzija Stepinca, a potom i svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, a na tim su događajima, među mnogima, bili i premijer Andrej Plenković, nekoliko ministara te predstavnici Hrvatskoga generalskog zbora i lokalnih vlasti u Krašiću je proslavljeno Stepinčevo. Više od 2000 hodočasnika i vjernika okupilo se u ovome mjestu u prigodi 60. godišnjice svete smrti blaženoga Stepinca, u nadi da će uskoro biti proglašen svetim.

Misu je predvodio biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, koji je u propovijedi iznio detaljna svjedočanstva o događajima koji su se zbili u četiri dana nakon smrti zagrebačkog nadbiskupa i mučenika Alojzije Stepinca, do pokopa i mise u zagrebačkoj katedrali.

Rekao je da je prvo čudo bila promjena prvotnog stava njegovih komunističkih progonitelja Tita i Beograda o pokopu u zagrebačkoj katedrali, od ‘ni govora’, do toga da je četiri dana poslije, uz molitvu 16 biskupa, 500 svećenika i 180 bogoslova, u zagrebačkoj katedrali ipak održana sprovodna misa.

‘Kao da su se Alojzija Stepinca komunističke vlasti bojale više mrtvoga nego živoga jer je bio neustrašiv branitelj ljudskih i crkvenih prava, odlučan promicatelj narodnih sloboda, a sam bez vanjske slobode’, rekao je biskup Perić.
Istaknuo je kolika je razlika između bezbožnoga komunističkog režima i današnjeg vremena, kada su na misi prisutni predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.
Predstavnici središnje, regionalne i lokalne vlasti položili su nakon mise vijence podno spomenika Alojziju Stepincu te su, kao i mnogobrojni vjernici, posjetili spomen-dom tog blaženika, gdje je prije 60 godina umro u kućnom zatočeništvu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obećao je na sjednici Općinskoga vijeća financijsku pomoć Vlade i ministarstava radi obnove Spomen Doma blaženika A. Stepinca , spomenika kulture nulte kategorije te za druge potrebne sadržaje u Dolini kardinala radi rastućega vjerskog turizma te zbog činjenice da je iz obližnjeg Pribića potekao i drugi veliki kardinal 20. stoljeća Franjo Kuharić. Objasnio je kako je to potrebno zbog veličine blaženika Alojzija Stepinca, koji je u vrlo zahtjevnim okolnostima bio čvrst i koji se u vrijeme NDH znao suprotstaviti rasističkim zakonima. Doživio je progon komunističkih vlasti, no obranio je Katoličku crkvu i njezinu pripadnost Svetoj Stolici.

 

Komentiraj članak