DogađanjaNovosti

POSJETA OPG-u BARUNDIĆ ŠPOLJAR

Postavljeno 24/11/2020 | od : | Kategorija : Događanja,Novosti | 0 komentara

Prošloga tjedna posjetili smo u Brezariću, rodnome mjestu blaženoga kardinala Alojzija Stepinca znamenitu vinariju i OPG Barundić. Upoznali smo se sa vrijednom obitelji Josipa Barundića Špoljara, koji nastavlja vinarsku tradiciju svoje obitelji, sa kojom su započeli njegovi djed i baka.
Josip je rođen u Francuskoj (Nica) i sa deset godina otac ga je „vratio“ u rodni kraj njegove majke, gdje je od malena zavolio krašićki kraj, ali i vinogradarstvo pomažući u radu oko vinograda. S veseljem je pomagao baki i djedu u vinogradu, te je kasnije i sam kao mladi vinar nastavio sa proizvodnjom vina i sadnjom novih vinograda. Na takvo razmišljanje vjerojatno je utjecao i „francuski“ način razmišljanja i doživljavanja vina i to je sa velikim uspjehom primijenio na ovdašnje prilike. Vina koja smo isprobali vrlo su lagana i aromatična. No, tu su svakako prisutne „male  tajne“ u proizvodnji ovih visokokvalitetnih vina.
Zaštitni znak vinarije Barundić su Barun graševina, Barun muškat žuti, vrhunski pjenušci Barun nature brut (sorta manzoni), Barun rose (crni pinot). Barun nature brut pjenušac osvojio je na izložbi u Zelini titulu „Najbolje pjenušavo vino kontinentalne Hrvatske“. Zanimljivost je da Josip svoje pjenušce proizvodi tzv. klasičnim postupkom.
Najveću potporu Josip ima u supruzi Mari, a i njihova djeca se polako uključuju u proizvodnju vrhunskih vina. Iako imate prilike vina Barun isprobati svuda po poznatim vinotekama, svakako iskoristite priliku isprobati i u uvjeriti se u kvalitetu ovih vina u kušaonici i podrumu u Brezariću, pored Krašića, a usput možete posjetiti i Spomen kuću Stepinac, crkvu Presvetog trojstva u Krašiću i ostale znamenitosti, ako stignete možete obići sve popularniji planinarsko hodočasnički put „Stazom blaženog Alojzija Stepinca“.

 

Komentiraj članak