Krašić

divider

zaokrasicuKrašić – malo mjesto u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, između Zagreba i Karlovca, nezaobilazna je postaja na Vašem putovanju po središnjoj Hrvatskoj.
S obzirom na blizinu važnih gradova i značajnijih prometnica, do Krašića je lako doći. Krenete li starom karlovačkom cestom u smjeru od Zagreba ili Karlovca, prema Jastrebarskom, jednostavno i brzo stižete u Krašić. Razlozi za dolazak u Krašić su brojni ali u svakom vjerniku, ime Alojzija Stepinca izranja već na spomen tog mjesta.

Krašić bez Stepinca ostao bi samo jedno malo mjesto u Hrvatskoj, poznato doduše po mnogim znamenitim osobama, ali blaženik kojeg njegov narod već odavno smatra svecem, daleko nadilazi granice svoga zavičaja, ali i granice Hrvatske.

kupčinaBlaga dolina uz rijeku Kupčinu te dijelovi uz dolinu rijeke Kupe dominiraju ovim područjem. Na nekim mjestima susrećemo brežuljke, šume i blage valovite terene koji dodatno čine ovaj kraj primamljivim za šetnje, razne sportove, trčanje, jahanje ili biciklizam. Rječica Slapnica je dodatna atrakcija koja sa svojim slapićima privlači sve više izletnika i sigurno je najveći dar prirode ovom kraju. Pored slikovitih pejzaža i opuštajućeg ozračja, Krašić je zanimljiv i zbog svoje uloge u povijesti hrvatskog naroda.

Počevši od službenog grba općine, koji jasno ističe godinu 1249., Krašić počinje pisati svoju povijest i povijest ovog dijela Hrvatske. Godina s grba zapravo je godina kada se Krašić po prvi puta spominje, a povijesni tragovi koji su uslijedili vode nas u godinu 1334., iz koje potječe popis župa, a u kojem se navodi i župa Sv. Trojstva – „Sanctae Trinitatis de Kraysichi“.

Danas, općina Krašić obuhvaća 34 naselja i prema popisu stanovnika iz 2011. godine ima 2815
stanovnika. Tisuće hrvatskih iseljenika i njegovih potomaka razasutih diljem svijeta potječe iz ovog kraja a najviše ih ima u Njemačkoj, Kanadi, Americi i Australiji.

zaokrasicu1Iako u posljednje vrijeme postoji industrijska aktivnost, krašićko područje je i dalje pretežito poljoprivredni kraj: poljoprivreda čini okosnicu gospodarstva i predstavlja osnovnu djelatnost kojom se stanovnici općine Krašić bave. Zbog nepovoljne političke klime koja ga je pratila kroz cijelu povijest, nije se razvijao, ali je zato očuvao sve svoje prirodne resurse zdravima i nezagađenima.

Snažnu perspektivu današnje rukovodstvo općine Krašić vidi u razvoju turizma, ponajprije onog vjerskog.

kardinal_Franjo_KuharicDa je Krašić s pravom usmjerio svoje turističke potencijale u pravcu vjerskog turizma, dodatno potvrđuje činjenica da je uz bl. Kardinala Stepinca, ovaj kraj iznjedrio još mnoge crkvene vjerodostojnike kao što su kardinal Franjo Kuharić, biskup Juraj Jezerinac i biskup Josip Mrzljak.

Svatko tko želi, vidi da maleni Krašić nije malen za velika i značajna imena.
I zato s razlogom, sve više dobiva epitet prave hodočasničke destinacije i postaje značajno mjesto molitve, mira i radosnih vjerskih susreta.

K nama gotovo svakodnevno dolaze zahvalnici, vjernici ali i tražitelji životnog puta.

Dobrodošli !!!

divider

divider

OLYMPUS DIGITAL CAMERATri kilometra od Krašića nalazi se Pribić za kojeg se smatra da je najstarija župa ovoga kraja.
U središtu ovog pitomog sela, dominira župna crkva Sv. Siksta, stara više od tisuću godina, najstarija i najvrednija u čitavom kraju koju svakako treba vidjeti.
Dva kilometra istočno od Pribića nalazi se Kostel, gdje je stara plemićka kurija Kukuljevićeva s tornjićima, a u kojoj su se nekad sastajali mladi Ilirci.
Blizu Kostela, na padini Žalčeva brijega, nalazi se malo selo Dol, s proštenjskom kapelom Majke Božje Dolske, koju je u 17. stoljeću podignuo Petar Zrinski. U tu je kapelu još kao dijete sa majkom rado dolazio blaženik Alojzije Stepinac ali i kardinal Franjo Kuharić.
A u Strmcu Pribićkom, tik uz glavnu cestu koja vodi u srce Žumberka, nalazi se barokni dvorac grkokatoličkih biskupa s neobizantskom kapelicom sv. Marije podignutom na otočiću usred ribnjaka.
OLYMPUS DIGITAL CAMERATo predivno zdanje, izgrađeno je i namijenjeno ljetovanju i odmoru grkokatoličkog križevačkog biskupa. Gradnja je započela 1911. godine a dovršena je godinu dana kasnije. Danas je vlasništvo grkokatoličkog sjemeništa.
Čitavi kompleks čini skladnu cjelinu i nakon nedavne obnove, privlači brojne posjetitelje koji se dive skladu ljudskih ruku i prirode. Godine 1942., osnovana je tu župa za katolike istočnoga obreda.
Pribić je i rodno mjesto zagrebačkog nadbiskupa i kardinala dr. Franje Kuharića koji je rođen 15. travnja 1919. godine.
Kad dođete u Krašić ili idete na Žumberak, ne žurite i obavezno se zaustavite u Pribiću jer povijest tog sela i ljepota prirode će opčiniti svakoga.

divider

divider

krašićKrašićki kraj je ime Dolina kardinala, dobila relativno nedavno. Taj naziv nosi jer su u Krašiću i  njegovoj okolici rođeni, blaženik i kardinal Alojzije Stepinac, kardinal i nadbiskup zagrebački Franjo Kuharić i vojni biskup msgr. Juraj Jezerinac. Varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak je u Krašiću proveo djetinjstvo i mladost.

.

golf tereni

Mnogi posjetitelji koji prvi puta dođu u Krašić, osjete duhovnu vrijednost sela, ali isto tako osjete da ta dolina krije u sebi ozbiljnost i težinu prošlih vremena. Tragični događaji koji su ostavili duboke tragove u dušama i sjećanjima ljudi kao da su još više očvrsnuli savez između Boga i čovjeka.

Narod krašićkog kraja ostao je čvrst i nepokolebljiv u svojoj vjeri, u svom poštenju i plemenitoj želji da živi zdravim i čestitim životom.

divider

 

 • MANIFESTACIJE I DOGAĐANJA

 

 Tijekom godine se obilježavaju značajni datumi za Krašić.

 

 •  10. veljače –  Stepinčevo – obljetnica smrti bl. Alojzija Stepinca

 

 • 11. ožujka – Kuharićevo – obljetnica smrti kardinala Franje Kuharića

 

 • 08. svibnja – Dan općine Krašić – Rođendan blaženog Alojzija Stepinca i godišnjica osnutka općine (1993)

 

 • Dani krašićkog kraja – obično se održavaju drugog svibanjskog vikenda, Bogati kulturno- umjetnički program i različita sportska događanja

 

 • „Dani kruha“ – Dani zahvalnosti za plodove zemlje, Prvi vikend u listopadu, Sjećanje kad je bl. Alojzije Stepinac proglašen blaženim, 3. studeni 1998.

 

divider

 

 • KUD „JOSIP TORBAR“ KRAŠIĆ

Krašić 101

10 454 Krašić

E-mail: kud.josiptorbar@gmail.com

Predsjednik: Matija Benković

 

 

 • KUD „RADILOVAC“

Puškarov Jarak br. 7 a

10 454 Krašić

Predsjednica: Marija Puškar

 

 • UDRUGA „U.Z.O.R“  KRAŠIĆ

Udruga za opstanak i razvoj Krašićkog kraja

Krašić 101

10 454 Krašić

Telefon: 01/627-00-48

Predsjednica : Katarina Stepinac

 

 • KRAŠIĆKE MAŽORETKINJE

Krašić 96

10 454 Krašić

E-mail: krasicke-mazoretkinje@gmail.com

Predsjednica:  Ivana Jagatić

 

 • MOTO KLUB KRAŠIĆ

Krašić 48

10 454 Krašić

E-mail: josip.rajakovic@ze-ma.hr

Predsjednik: Josip Rajaković

 

 

 • NK KRAŠIĆ

Krašić

10 454 Krašić

Predsjednik: Damir Ilijanić

 

 

 • NK PRIBIĆ

Pribić Crkveni b.b.

10 454 Krašić

E-mail: nkpribic@gmail.com

Tajnik: Mario Kosić

 

 

 • NK „MLADOST

Brezarić b.b.

10 454 Krašić

E-mail: penic.tomi@gmail.com

Tajnik: Tomislav Penić – Ivanko

 

 

 • VATROGASNA ZAJEDNICA OPĆINE KRAŠIĆ

Krašić 69 b

10 454 Krašić

Predsjednik: Nikola Vlašić

divider

divider

 

 • FRENKI, ugostiteljski obrt

Krašić 101

10 454 Krašić

Vl. Kristina Hržić

 

 

 • CAFFE BAR „M“

Krašić 106

10 454 Krašić

Vl. Josip Penić

 

 • „DOMAGOJ“, ugostiteljski obrt

Krašić 66 a

10 454 Krašić

Vl. Marina Bučar

 

 

 • „ĆUK“,  ugostiteljski obrt

Krašić 96

10 454 Krašić

Vl. Ružica Ćuk

 

 

 • „CENTAR“, trgovačko ugostiteljska radnja

Krašić 104

10 454 Krašić

Vl. Marijan Penić

 

 

 • „ŽABČIĆ“ vinarstvo i trgovina

Krašić 87

10 454 krašić

Vl. Janko Žabčić

 

 

 • „3 D“ obrt za usluge pečenja i ugostiteljstvo

Pribić 7

10 454 Krašić

Vl. Stjepan Kosić

 

 

 • „MI – 94“, trgovina i ugostiteljstvo

Stramac Pribićki 19

10 454 Krašić

Vl. Mira Mišćin

 

 

 • „ŽALAC, trgovina i ugostiteljstvo

Puškarov jarak 2 c

10 454 Krašić

Vl. Marica Žalac

 

 • RESTORAN „ŽUMBERAČKI RAJ“

Žamarija 1 a

10 455 Kostanjevac

Tel:      01/627-00-33

Mob:  098/696-821

e-mail: zumberackiraj@gmail.com

Vl. Petar Miljenović

www.zumberacki-raj.com.hr

divider