Znamenitosti

 

 • Župna crkva Presvetoga Trojstva u Krašiću

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGlavnim trgom u Krašiću dominira Župna crkva Presvetoga Trojstva. Prvi puta se spominje 1334. godine. To je kasnogotička crkva, koja je barokizirana vjerovatno 1759. godine, a uz njen zapadni ulaz podignut je zvonik 1771. godine.

U starom svetištu se nalazi barokni oltar iz 1743. godine, sa slikom Sveta tri kralja, a na vrhu oltara su prekrasne skulpture Presvetoga trojstva. Početkom 20. stoljeća, točnije od 1911. do 1913.godine, po projeku poznatog arhitekta Stjepana Podhorskoga, se dodatno proširuje. Takav izgled je zadržala do danas. Ova crkva koja je skoro, sedamsto godina stara građevina čuva gotičko svetište, barokni oltar, mramorni oltar kao i rokoko monstrancu te drveni reljef golgote. Slike na stropu u unutrašnjosti crkve naslikao je slikar Marko Rašica.

Špilja Gospe Lurdske postavljena je po želji blaženog Alojzija Stepinca a postavila ju je kiparica Mira Wood. Varaždinski biskup Marko Culej blagoslovio je novi oltar u čast blaženog Alojzija Stepinca, 2. listopada 2004 godine.

Hodočasnici koji su bili u Svetoj zemlji prepoznaju u krašićkoj crkvi umanjenu Baziliku Marijinog navještenja u Nazaretu.

Ova crkva je nezaobilazno mjesto u Krašiću koje vrijedi razgledati i pomoliti se u njoj.

 

 •  Župna crkva sv. Siksta Pape – Pribić

OLYMPUS DIGITAL CAMERACrkva sv. Siskta Pape nastala je u ranom srednjem vijeku i to je najstarija i najvrednija crkva krašićkog kraja i jedina crkva u Hrvatskoj koja nosi ime ovog sveca, pape koji je podrijetlom Hrvat. Spominje se već 925. godine. Ima predivni zvonik oktogonalnog oblika.

Blagdan sv. Siksta slavi se 7. Kolovoza.

U njoj je mladu misu služio kardinal Franjo Kuharić.

Ta crkva se jednostavno mora vidjeti.

 

 

 • Crkva Majke Božje – Dol

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU župi Pribić nalazi se i mjesto Dol, gdje je crkva posvećena Majci Božjoj Mariji. Crkva je u svojoj povijesti, doživljavala razne promjene dok nije dobila sadašnji izgled. Ona je istovremeno i Marijansko proštenište u koje se o Marijinim blagdanima rado hodočasti. Najviše dolaze vjernici iz župa žumberačkog i jaskanskog kraja. Izgrađena je na grofoviji Petra Zrinskog.

U ovo svetište je kao dijete hodočastio Alojzije Stepinac sa svojom majkom. Majka Božja Dolska bila je draga i kardinalu Franji Kuhariću. Proštenja se održavaju u nedjelju poslije blagdana Spasova, zatim nedjelja poslije 2. srpnja, Blagdan Velike gospe – Marijina uznesenja na nebo – 15. Kolovoza, Blagdan Male gospe – Marijinog rođenja, 8. rujna.

 

 

 • Kompleks grkokatoličkog biskupskog dvorca – Strmec Pribički

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa južnim vratima žumberačka kraja uz cestu Krašić – Pribić smješten je od 1678. godine posjed grkokatoličkih biskupa na kojem je izgrađen barokni dvorac s portalom iz 1751. godine koji dominira svojom specifičnom arhiktekturom čitavim prostorom.
Barokni dvor znatno je dograđen 1910. godine.

 

 

 • Grkokatolička crkva Blagovijesti

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGrkokatolička crkvica Blagovijesti sagrađena je usred parka na malom umjetnom otočiću, okružena malim jezercem.
Gradnja je započela 1911. godine po projektima Stjepana Podhorskog a dovršena je godinu dana kasnije, izvana, a iznutra tek 1942. godine. Podignuta je u spomen na 300. obljetnicu sjedinjena kršćana istočnoga obreda u Hrvatskoj sa Katoličkom crkvom – Marčanska unija 1611. godine.
Cijeli kompleks s dvorcem obuhvaća prizemne gospodarske zgrade, kuriju i grkokatoličku crkvicu u parku koji imaju visoku povijesno umjetničku i ambijentalnu vrijednost.
Tu u je 1942. godine, osnovana, Župa za katolike istočnog obreda. Grkokatolički biskupski dvorac i Grkokatolička crkvica Blagovijesti je mjesto koje odiše posebnim  ozračjem i to se jednostavno mora doživjeti.

Ne žalite vremena jer to se treba vidjeti.

 

 • Župni dvor u Krašiću

Krletka

DSC_0064Blaženi Alojzije Stepinac je nakon 1864 dana provedenih u lepoglavskoj kaznionici bio prebačen i zatočen u Krašiću. Od 1951. godine stanovao je u Župnom dvoru gdje mu je domaćin bio tadašnji župnik Josip Vraneković.
Tu je proveo ostatak života ( 2990 dana) sve do svoje smrti 10. veljače 1960. godine.Danas je tu u prostorijama na katu, gdje je proveo svoje patničke godine i gdje je na kraju umro u zatočeništvu, uređen Spomen dom.
U spomen domu se nalazi zbirka predmeta i svih osobnih stvari koje je koristio blaženik zajedno sa krletkom.

DSC_0066U kutu sobe blaženik je imao krletku s kanarincom, a svjedoci govore da je često svoje zatočeništvo uspoređivao sa zatočenim pticama.
Čitavi prostor zrači toplinom, svjedoči uspomenom i prenosi duboku vjeru i poruku iz mučeničkih Stepinčevih dana.
Prostor je stalno otvoren za javnost i rado posjećen od svih štovatelja blaženog Alojzija Stepinca.

 

 • Župna crkva Sv. Mihaela i Sv. Ane – Gornje Prekrižje

 Svojom ljepotom dominira cijelim krajem.
U sklopu barokne župne crkve Sv. Mihaela. 1967 godine izvršena je dogradnja crkve Sv. Ane.

 

 • Kapela Sv. Ivana Krstitelja  – Hrženik

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa brežuljku iznad Krašića u Hrženiku sagrađena je u 18. stoljeću kapela Svetog Ivana Krstitelja. Zahvaljujući župljanima i njihovim darovima, te brojnim donatorima s raznih strana kapela ima svoj dostojanstveni izgled.
U vrijeme Drugog svjetskog rata doživjela je velika uništavanja, a njezina vanjština obnovljena je tek u posljednjem desetljeću 20. stoljeća.
Pored kapele nalazi se i spomen na poginule, ubijene i nestale župljane Krašića u vrijeme drugog svjetskog rata. Tu je i groblje zarobljenih hrvatskih vojnika koji su ovdje pobijeni od partizana, nakon rata, 27. lipnja 1945. godine.

 

 • Kapela Srca Isusova – Brlenić
 • Kapela Sv. Obitelji – Brezarić
 • Kapela gospe žalosne – Groblje – Krašić
 • Kapela blaženog Alojzija Stepinca – Jezerine

 

 • PLEMIĆKA KURIJA KUKULJEVIĆA

U Kostelu stoji stara plemićka kurija Kukuljevića, s tornjićima, nekadašnje sastajalište mladih iliraca.

.

 • ZASEOK KRUPAČE

Zaseok Krupače nedaleko Krašića sigurno čuvu velike tajne naše prošlosti. Tu je pronađeno iz starog željeznog doba, halšatsko groblje koje se još uvijek istražuje i otkopava. Do sada su pronađeni brojni ukrasni i uporabni predmeti te kulture.