Kutak za iznajmljivače

divider

-TURISTIČKA ČLANARINA

Turistička članarina prihod je turističkih zajednica a uplaćuje se i obračunava s poreznom upravom. S obzirom u koji turistički razred spada Vaš grad ili mjesto, ovisi stopa turističke članarine. Zanimljive informacije saznajte i i iz našeg članka kojeg smo pisali na našem portalu.

>> Zakon o članarinama u turističkim zajednicama (NN 152/08) ; (NN 88/10)

>> Pravilnik o obliku i sadržaju obrasca za prijavu podataka o osnovici za obračun članarine turističkoj zajednici (NN 119/09)

>> Preuzmite OVDJE “Obrazac za obračun članarine turističkoj zajednici (TZ)”. Ovaj preuzeti ovdje i isprintan, jednako Vam vrijedi kao i onaj koji kupite u Narodnim novinama.

– POREZI

Sve o paušalnom oporezivanju vrlo jasnim rječnikom i detaljno je objašnjeno u publikaciji porezne uprave: “Paušalno oporezivanje dohotka od iznajmljivanja stanova, soba i postelja turistima i organiziranje kampova“. Besplatno skinite u PDF formatu brošuru i saznajte sve što Vas je odavna mučilo oko poreza i prireza za iznajmljivače.

Kliknite ovdje kako bi skinuli besplatnu brošuru o porezima u privatnom smještaju.

– MINIMALNO – TEHNIČKI UVJETI I KATEGORIZACIJA

U Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti su objašenjeni minimalni uvjeti i postupak kategorizacije za apartmane sobe i kuće u privatnom smještaju, to jest, službenim rječnikom –  za ugostiteljske usluge u domaćinstvu.

Pravilnik pogledajte ovdje!

– BORAVIŠNA PRISTOJBA

Sve o načinu obračuna boravišne pristojbe stoji u Zakonu o boravišnoj pristojbi.

Pročitaj Zakon ovdje

Uredba o utvrđivanju visine BP za 2011. godinu

Uredba o utvrđivanju visine BP za 2012. godinu

Uredba o utvrđivanju visine BP za 2013. godinu

Određivanje zona turističkog mjesta

– POPIS GOSTIJU

Sve o načinu vođenja Popisa gostiju stoji u Pravilniku o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige gostiju i popisa gostiju.

Pogledajte pravilnik na internetu, kliknite ovdje.

– STANDARDIZIRANE PLOČE

Tko ima pravo proizvoditi ploče, gdje ih naručiti i tko su ovlašteni proizvođači?

Pročitajte ovdje

– OSNOVNI UVJETI ZA IZNAJMLJIVANJE

U Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti su objašenjeni svi uvjeti za izajmljivanje i dobivanje Rješenja. Čitajte od naslova “Ugostiteljske usluge u domaćinstvu” jer se one direktno odnose na fizičke osobe – iznajmljivače.

Zakon pogledajte ovdje!

– ZAKON O STRANCIMA

ZAKON POGLEDAJTE OVDJE!

divider