DogađanjaNovosti

PAPA FRANJO POZDRAVIO I OSOBNO PRIMIO 11 HRVATSKIH BICIKLISTA

Postavljeno 30/10/2018 | od : | Kategorija : Događanja,Novosti | 0 komentara

24.10.2018. završen je 1. hrvatski zavjetni biciklistički maraton od Marije Bistrice preko Krašića do Rima i Vatikana, u organizaciji Kristova Stola i s nakanom kanonizacije blaženoga Alojzija Stepinca i u spomen 664 mučenika Crkve u Hrvata. Biciklisti su ukupno prešli preko 1100 km, dnevno ponekada i preko 150 km, putem vožnje svakodnevno moleći  sva 4 otajstva krunice i druge molitve hrvatskim svecima i blaženicima, posebno usrdno svaki dana moleći za što skoriju kanonizaciju bl. kard. Stepinca.

Biciklisti su krenuli iz Marije Bistrice u subotu 13. listopada uz blagoslov biskupa Komarice, i prije početka sv. mise Banjalučke biskupije i Vrhbosanske nadbiskupije – koju su predvodili kardinala. Puljić i biskup Komarica. To je ujedno bio i prvi dan devetnice sv. Ivanu Pavlu II – čiji blagdan se slavi 22. listopada. Sam pokret je bilo ispred karmelskog samostana bl. Alojzija Stepinca, koji je tih dana slavio 20. obljetnicu osnutka. Nastavili su prema Krašiću i župnoj crkvi Presvetog Trojstva, gdje su imali sv. misu s vlč. Dragutinom Goričancem iz Udruge Job, koji je bio duhovna pratnja čitavog hodočašća – uz fizičko sudjelovanje, na početku u Krašiću, i na kraju – u Rimu, te mogućnost sv. ispovijedi za sudionike. Na središnjem trgu u Krašiću ih je dočekao načpelnik općine Krašić Petković Fajnik. U školskoj dvorani osnovne škole “Kardinala Alojzija Stepinca” su organizirali prvo noćenje, uz okrepu osiguranu od općine. Istoga dana u gotovo identično vrijeme Krašić su posjetili i biciklistima BK Frankopan koji su taj dan započeli svoju biciklističku dvodnevnicu s istom nakanom – od Zagrebačke katedrale, do Velike Gorice  preko Krašića do njihova Ogulina.

Po dolasku u Rim, nakon prijeđenih preko 1100 km u 9 etapa, sudionici projekta – organizatori i biciklisti u suradnji s p. Hadašem, gostovali su na hrvatskom radio Vatikanu, te su i preko ravnatelja Papinskog Hrvatskog zavoda sv. Jeronima – vlč. Bože Radoša, te hrvatskih suradnika u papinom Uredu (don Maria Popovića i don Franje Frankopana Velića). Po dolasku u Rim uspjeli papinskom uredu prenijeti vijest o nakani ovog zavjetnog maratona za što skoriju kanonizaciju kardinala Stepinca, te nam je u utorak popodne potvrđena vijest da ćemo biti posebno pozdravljeni tijekom same audijencije u srijedu 24. listopada 2018. Veliko oduševljenje i poseban blagoslov za bicikliste bilo je kada se u mnoštvu od okupljenih stotinjak tisuća ljudi na trgu sv. Petra u Vatikanu, nakon predstavljanja naše skupine na hrvatskom jeziku, doista začuo i Papin poseban pozdrav i blagoslov našoj grupi, obiteljima i čitavom narodu uz čestitke našim 11 biciklista na takvom podvigu.

No, iznenađenjima i blagoslovima tu nije bio kraj – naime nakon same audijencije, među mnoštvo hodočasnika došli su predstavnici Papinog osiguranja, i u posebnoj specijalističkoj akciji tražili naših 11 biciklista, jer ih je sam Papa želio vidjeti i upoznati. Biciklisti su kroz poseban koridor propraćeni do samoga Pape, ispred glavne bine, gdje su s velikom hrvatskom zastavom, ozareni mogli osobno pozdraviti Papu, poljubiti mu ruku i prenijeti odanost, vjernost i štovanje našeg naroda nasljedniku sv. Petra. Tada su mu uručiti posebni dokument zahvale i zamolbe za što skoriju kanonizaciju bl. kard. Stepinca i podsjetiti ga na 664 mučenika crkve u Hrvata, prema martirologiju don Ante Bakovića, a Papa je biciklistima osobno zahvalio i čestitao, te im uz blagoslov uručio posebne papinske svete krunice.

 

Komentiraj članak