Novosti

BISKUP JURAJ JEZERINAC SVEČANO PROSLAVIO 30.GODINA BISKUPSTVA I 55. GODINA SVEĆENIŠTVA

Postavljeno 22/07/2021 | od : | Kategorija : Novosti | 0 komentara

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac danas je na središnjem trgu u Krašiću, u Župi Presvetoga trojstva proslavio 30 godina od kako je imenovan biskupom te 55 godina svećeničke službe. Zahvalnom koncelebriranom misom koju je predvodio zahvalio je dragome Bogu i svojim bližnjima na ovim velikim jubilejima koje je doživio. Koncelebrirali su propovjednik na misnome slavlju vojni biskup mons. Jure Bogdan, vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić, sisački biskup Vlado Košić, varaždinski biskup Bože Radoš, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, tajnik Apostolske nuncijature Alfred Rayan D’Souza, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. Krunoslav Novak, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i brojni svećenici.
U propovijedi biskup Bogdan osvrnuo se na cjelokupan životni put bikupa Jezerinca.

„O svome pozivu i pripremi za svećeničku službu biskup Jezerinac kaže da je od ranog djetinjstva želio biti svećenik. Rođen i odgojen u tradicionalnoj poštenoj radničkoj kršćanskoj hrvatskoj obitelji, kroz osobnu i zajedničku molitvu, redovito primanje sakramenata ispovijedi i pričesti, pohađao je školu, pomagao u obiteljskome radu na imanju, pripremao se za život. Isus je od ranog djetinjstva, obiteljskog odgoja ušao u njegov život. Ništa posebnoga, senzacionalnoga nije se kod njega dogodilo, u njegovoj obitelji što se nije događalo i u drugim čestitim katoličkim obiteljima u ovome kraju i našem hrvatskom katoličkom narodu. Božji pogled zaustavio se na njemu. U čistome srcu, malenog dječaka, rodila se želja biti Kristov svećenik, slijediti Isusa, njemu se posvetiti potpuno. Onako kako je to bio krašićki župnik Vraneković, zasužnjeni nadbiskup kardinal blaženi Alojzije Stepinac i toliki drugi pastoralni djelatnici svećenici u ovim župama, ovome kraju i narodu. A kad su ga roditelji htjeli upisati u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu stigla je odbijenica. Bilo je previše zainteresiranih kandidata. Posredovao je i sam nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac. Nakon položene mature slijedilo je odsluženje vojnoga roka u Kosovskoj Mitrovici. I onda bogoslovija u Bogoslovnome sjemeništu u Zagrebu i studij na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Studiju je pristupio vrlo ozbiljno i odgovorno. ‘Znao sam’, kaže nam Jezerinac, ‘da su uspješni studentski dani temelj plodonosnog svećeničkoga života’. Zagrebački nadbiskup Franjo Šeper zaredio je Jurja Jezerinca za svećenika u zagrebačkoj prvostolnici 26. lipnja 1966. godine“, rekao je mons. Bogdan.
U svećeništvo je stupio s geslom „Služiti Gospodinu u veselju“, a obilježava ga vedar i veseo karakter, da je vedar i radostan Kristov apostol, svećenik.

Govoreći o biskupskoj službi mons. Jezerinca, istaknuo je da ga je papa Ivan Pavao II. imenovao zagrebačkim pomoćnim biskupom 11. travnja 1991. godine. Imenovanje ga je zateklo na službi župnika u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Oakvilleu u biskupiji Hamilton u Kanadi. Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za biskupa u zagrebačkoj prvostolnici 8. lipnja 1991. godine. Program svog biskupskog djelovanja sažeo je u geslu „Bog je mir i radost naša“.
„Bilo je to vrijeme osamostaljenja Republike Hrvatske, vrijeme velikog nacionalnog zanosa i ponosa, urušavanja staroga sustava i rađanja novoga svijeta, demokracije slobode. Duboko je bio narušen mir u ljudskim srcima, među ljudskim zajednicama, društvenim skupinama, narodima. Nažalost u našoj hrvatskoj domovini platili smo visoku cijenu slobode. Započelo je ‘balvan revolucijom’, Hrvatskoj je nametnut rat, na nju je izvršena krvava agresija. Tek zaređeni pomoćni biskup Jezerinac poslan je od Crkve k svojima, u njemu poznate i manje poznate hrvatske krajeve, propovijedati evanđelje, pozivati na obraćenje, ‘izgoniti zloduhe’, nemoćnike mazati uljem, tješiti ožalošćene, vidati rane, ozdravljati ranjene u duši i na tijelu. Godine 1991. imenovan je ravnateljem dušobrižništva Hrvatske vojske, a 25. travnja 1997. prvim vojnim biskupom vojne biskupije u Republici Hrvatskoj. Kao i uvijek, hrabro i s velikim pouzdanjem u Božju pomoć započeo je i vršio svoje novo poslanje u Hrvatskoj vojsci“, rekao je biskup Bogdan.

„O biskupskoj službi Vojnog ordinarija, ustrojavanju nove biskupije, vojnih i policijskih kapelanija, dušobrižništvu, duhovnim vježbama, organizaciji hodočašća, od lokalnih do nacionalnoga u Mariji Bistrici i sudjelovanju na međunarodnome vojnome hodočašću u Lurdu hrvatske vojske, policije, branitelja, vatrogasaca i drugih ne možemo posebno govoriti. Mons. Juraj Jezerinac je ‘uzet iz naroda za narod’, radosno je služio i služi Gospodinu. To svjedoče i kazuju pripadnici hrvatske vojske, policije, hrvatski branitelji“, rekao je biskup Bogdan, podsjetivši da je nakon bogatog, zauzetog svećeničkog i biskupskog djelovanja, biskup Juraj Jezerinac uputio molbu Svetom Ocu za odreknuće od biskupske službe 23. travnja 2014. godine, kada je navršio kanonsku dob, 75 godina života, a Papa je prihvatio odreknuće i imenovao mu nasljednika 30. studenoga 2015. godine. Umirovljeničke dane biskup Juraj Jezerinac provodi u molitvi, aktivno pomaže u pastoralu. U zasluženoj mirovini vratio se i svojoj velikoj ljubavi, crtanju, slikanju“, rekao je biskup Bogdan, zahvalivši Gospodinu za njegov život i dar Crkvi i narodu.
Na svetoj misi i nakon nje prekrasno je pjevala klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice. U pripremi današnjega slavlja, uz slavljenika, župu Krašić i upravitelja župe Ivana Vučaka činilo nam je zadovoljstvo da je Turistička zajednica dijelom mogla sudjelovati u ovom prekrasnom događanju.

Komentiraj članak