Novosti

SVEČANO OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE KRAŠIĆ

Postavljeno 16/05/2023 | od : | Kategorija : Novosti | 0 komentara

Protekloga tjedna u Općini Krašić bilo je svečano i brojnim događanjima obilježavani su Dani Općine Krašić. U ponedjeljak, 08.svibnja svečanom sjednicom općinskoga vijeća obilježen je okrugli 30 rođendan Općine Krašić i 125. godišnjica rođenja njezina zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca, a nastavljeno tokom vikenda tradicionalnom manifestacijom ‘Dani krašićkog kraja’.

Uoči svečane sjednice služeno je svečano misno slavlje u župnoj crkvi u Krašiću.  Svetu Misu je predslavio postulator kauze za proglašenje svetim mons.Juraj Batelja. Svečanom misnom slavlju su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića, gospodin Darko Nekić, načelnici prijateljskih općina i gradova, te načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik, zajedno sa predsjednikom općinskoga vijeća gospodinom Josipom Špoljar.

Svi prisutni nakon svete mise položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika kardinala Alojzija Stepinca.

Uoči početka svečane sjednice prisutni su se uputili do gradilišta novoga mosta na riječici Kupčini. Most na lokalnoj prometnici spaja dva najveća naselja Krašić i Pribić, te će uskoro biti potpuno dovršen, kako bi dugoročno bila kvalitetno riješena povezanost ovoga djela Općine.

Nakon obilaska gradilišta mosta u 13:15 h u Vatrogasnome domu održana je svečana sjednica općinskoga vijeća Općine Krašić na kojoj se okupio veliki broj uzvanika i gostiju koji su se odazvali pozivu za dolazak na ovu okruglu i vrijednu obljetnicu Općine Krašić. Na sjednici su se nakon predsjednika općinskoga vijeća gospodina Josipa Špoljara, koji se osvrnuo na povijest Općine, kao i ukratko na život njezina zaštitnika bl.Alojzija Stepinca, obratili načelnik Općine Josip Petković Fajnik koji je govorio o važnijim projektima u proteklih 30 godina Općine, kao i brojnim aktualnim projektima, koji su u tijeku i planovima koji su pred Općinom i župama vezano uz dva velikana Hrvatske katoličke crkve i naroda, zbog čega smo bili desetljećima na neki način kažnjeni. Potom se obratio gospodin Ivan Penić, nekadašnji ministar u Vladi RH.  Gradonačelnica prijateljskoga Grada Slunja Marijana Puškarić u ime općina i gradova čestitala, zamjenik župana Zagrebačke županije gospodin Ervin Kolarec.

Izaslanik predsjednika Vlade RH na svečanoj sjednici ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike gospodin Marin Piletić pohvalio je rad Općine Krašić i brojnih drugih općina koje su naučile ‘loviti’ sredstva iz raznih izvora, posebno iz EU fondova u čemu im je Vlada RH i nadalje na raspolaganju i podršci. Posebno je apostrofirao i važnost, odnosno veličinu blaženog Alojzija Stepinca čijim imenom su imenovane brojne ulice i trgovi diljem Lijepe naše, ali i po svijetu, a nekada je bio lažno predstavljan kao neprijatelj države i naroda. U ime predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gordana Jandrokovića sjednici je nazočio saborski zastupnik i načelnik Općine Dubrava gospodin Tomislav Okroša. Gospodin Okroša kazao je da srednje velike Općine i te kako rade i vode brigu o svojim područjima kroz brojne projekte, te im je potrebna maksimalna podrška koju će u njemu  uvijek imati. Na raspolaganju sam vam za sva pitanja i potrebe. Na kraju je uputio iskrene čestitke svima povodom 30 godina Dan Općine Krašić.

Na kraju sjednice su dodijeljena javan priznanja za proteklu godinu. Ovogodišnji dobitnici su: VZO Krašić, na trogodišnju suradnju i aktivan doprinos civilnoj zaštiti Općine Krašić, zatim NK Krašić na 50 godina uspješnog rada i djelovanja i na kraju dr.med.Jasna Bradač Matić koja je preko 30 godina provela na radnom mjestu liječnika opće prakse u Ambulanti  Krašić, od čega u periodu  01.01.1999.godine do umirovljenja 31.12.2022.godine u svojoj ambulanti. Također su našim OPG-ovima, vinarima i firmama dodijeljene zahvalnice za podršku turističkim, sportskim i kulturnim manifestacijama na području Općine i to redom: OPG Pužin Švalj, Vinariji Ćuk, Vinima Šimanović, Vinima  Barun, OPG Josip Rajaković i MM mesnoj industriji.

Posebne zahvalnice uručene su gospodinu Davorinu Štetneru, predsjedniku HAKS-a za iznimnu suradnju i kooperativnost u pripremi i organizaciji WRC Croatia rally utrka, kao i tajniku natjecanja gospodinu Dini Deljkiću.

Komentiraj članak