Novosti

POZIV NA BLAGOSLOV I SVEČANO OTVORENJE SPOMEN DOMA BL. ALOJZIJA STEPINCA U KRAŠIĆU

Postavljeno 01/10/2021 | od : | Kategorija : Novosti | 0 komentara

Blagoslov obnovljenog Spomen doma blaženog Alojzija Stepinca ove nedjelju u Krašiću

 

U nedjelju 3. listopada 2021. sa početkom u 11:00 sati  u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću svečano euharistijsko slavlje prigodom proslave 23. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca predslavit će pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. Nakon misnog slavlja bit će blagoslovljen obnovljeni Spomen dom bl. Alojzija Stepinca. Radi se o starom župnom dvoru u kojem je blaženi kardinal Stepinac boravio u kućnom pritvoru od kraja 1951., pa sve do mučeničke smrti 10. veljače 1960. godine.

Obnovu Spomen doma blaženog Alojzija Stepinca vodila je tvrtka Organizacija za planiranje i arhitekturu d.o.o. iz Zagreba. Sanacija Spomen doma započela je krajem 2018. izradom potrebne projektne dokumentacije. Za dokumentaciju dobiveno je prethodno odobrenje Ministarstva kulture i medija RH te Uprave za zaštitu kulturne baštine putem Konzervatorskog odjela u Zagrebu. Radovi na etaži potkrovlja započeli su 2019. godine te se ona u potpunosti uređuje s detaljnom i sveobuhvatnom sanacijom krovne konstrukcije.

U 2020. godini radovi se nastavljaju na etaži kata i prizemlja, gdje je također bilo potrebno provesti znatna konstruktivna ojačanja i sanacije. Spomen dom dobiva oštećenja i u potresima koji su pogodili Zagreb i Banovinu te se ona također saniraju. U 2021. uređuje se i ojačava fasada te se zamjenjuju prozori i vrata, sve s ciljem dobivanjem izgleda Spomen doma s početka 20. stoljeća.

Na prvome katu Spomen doma nalaze se spomen sobe: radna soba bl. Alojzija Stepinca iz koje se ulazi u njegovu spavaću sobu, zatim soba župnika Josipa Vranekovića te spomen sobe pet časnih sestara Služavki Maloga Isusa koje su djelovale u Krašiću. U prizemlju je u planu prirediti čitaonicu u kojoj će se moći pronaći izdanja Postulaturebl. Alojzija Stepinca te sva izdanja Glasnika bl. Stepinca izdana u posljednjih 30 godina Postulature. U potkrovlju će biti uređen prostor u kojem će biti moguće pogledati dokumentarni film o životu Blaženika.

 

Komentiraj članak