Novosti

Biskup Šaško blagoslovio ‘Spomen dom bl. Alojzija Stepinca’ u Krašiću

Postavljeno 04/10/2021 | od : | Kategorija : Novosti | 0 komentara
U nedjelju 3. listopada 2021., na 23. obljetnicu proglašenja blaženim Alojzija Stepinca, nakon svečanog misnog slavlja blagoslovljen je obnovljeni Spomen dom blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću. Svetu misu i blagoslov kuće predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.
 
Nekadašnji župni dvor u kojemu je blaženi Alojzije Stepinac u kućnome pritvoru bio od 1951.do 1960.temeljito se obnavlja posljednje dvije godine, sa time da se godinu dana ranije započelo sa pripremom projektne dokumentacije za obnovu. Redom je obnovljeno potkrovlje kuće, zatim ojačan prvi kat i preuređene prostorije u kojima su boravile časne sestre Služavke maloga Isusa, potom prizemlje objekta i sada na kraju vanjska fasada. Uz objekat više nema nadstrešnice koja je vizualno nagrdila izgled kuće iz Stepinčeva vremena i ranije, čime joj je vraćen originalan izgled i sjaj. Spomen kuća najvrijednije je kulturno dobro uz samu župnu crkvu u cijeloj Općini, a i puno šire te je kao takva od iznimne turističke, kulturne i povijesne važnosti.
 
Velika je zahvalnost prema svima koji su se uključili i na bilo koji način pripomogli njezinu obnovu, a posebno hvala Zagrebačkoj nadbiskupiji, Vladi Republike Hrvatske i ministarstvima Regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvu kulture koji su predvodili obnovu, kao i Zagrebačkoj županiji i svim gradovima i donatorima koji su financijski pripomogli istu.
 
Općina Krašić radosno se uključila od početka kroz izradu projektne dokumentacije, a zatim i u samu obnovu ove svete kuće sa  125 tisuća kuna. Neka sve bude na čast i slavu blaženog Alojzija Stepinca i katoličke crkve u cjelini.
 
Na sljedećim poveznicama možete preuzeti:
 
HOMILIJA (tekst)
HOMILIJA (audio)
 

Komentiraj članak